SCOLIOZA ŞI TRATAMENTUL ÎN SCOLIOZĂ

Ce este scolioza?

Scolioza reprezintă o deformare laterala în plan frontal a coloanei vertebrale asociată cu rotaţie vertebrală şi torsionare a toracelui la care se adaugă şi o deformare în plan sagital (spate plat/hipercifoza/hiperlordoza). Deci scolioza este o deformare tri-dimensională a coloanei vertebrale şi a toracelui, deformare ce se poate deteriora mult în perioadele de creştere rapidă.

Scolioza care nu corespunde acestor caracteristici nu reprezintă o scolioză în sensul strict al cuvantului.

Care pot fi cauzele scoliozei?

Scolioza poate avea mai multe cauze cunoscute (neuromusculare, metabolice, congenitale) dar cele mai multe cazuri  (80-90%) au cauze necunoscute (scolioza idiopatică).

Cum poate evolua o scolioză idiopatică?

Principalii factori care permit aprecierea evoluţiei unei scolioze idiopatice sunt:

  • vârsta (cu cât scolioza apare la o vârsta mai mică, cu atât prognosticul va fi mai defavorabil)
  • momentul apariţiei menstruaţiei sau schimbarea vocii la băieţi
  • semnele de maturitate osoasă şi mărimea (gradul) curburii-unghiul Cobb (se identifică pe radiografie)
  • forma curburii (toracală sau lombară-statistic s-a observat că scolioza cu o curbură toracală mai accentuată are un potenţial de evoluţie mai mare)
  • gradul de rotaţie vertebrală (se măsoară cu ajutorul scoliometrului)

Care sunt variantele de tratament?

  • Kinetoterapia

Eficienţa unui program intensiv de kinetoterapie a fost demonstrat deja prin mai multe studii. Scolioza poate fi tratată sau ameliorată în multe cazuri prin kinetoterapie iar purtarea unui corset poate fi redusă prin efecutarea concomitentă a unui program de kinetoterapie. De asemenea soluţia chirurgicală poate fi evitată.

În prezent, există mai multe metode de tratament prin kinetoterapie, cele mai cunoscute şi eficiente fiind: Schroth,  Methode Lyonnaise, Side-Shift, FED. Toate aceste metode au ca puncte comune stoparea progresiei curburii scoliozei, elongaţia vertebrală, îmbunătăţirea posturii şi a capacităţii pulmonare şi tratarea durerii. Trebuie reţinut că tratamentul scoliozei nu trebuie să fie alcătuit din exerciţii generale, ci din exerciţii specifice corespunzătoare tipului de scolioză iar terapeuţii trebuie să fie calificaţi în una din metodele menţionate.

Tratamentul prin kinetoterapie se poate realiza în regim de internare într-un centru specializat sau ambulatoriu. În prezent tratamentul ambulatoriu câştigă teren datorită uşurinţei de efectuare şi a eficacităţii lui asemanătoare cu cea din internare. O sesiune de tratament ambulatoriu de 90 de minute/zi, efectuată de 5 ori/săptămână, timp de 1 lună în prezenţa unui terapeut specializat este adesea suficient pentru a învăţa executarea corectă a exerciţiilor şi pentru a obţine o nouă postură a corpului. Ulterior pacientul este sfătuit să execute singur programul acasă. Terapetul va efectua reevaluări la anumite intervale de timp şi va schimba planul de tratament atunci când este necesar.

  • Corsetul

Purtarea unui corset este necesară dacă kinetoterapia nu este suficientă.

Un corset bun corectează deviaţia vertebrală până la cea mai bună poziţie posibilă, fără durere! Efectul de corectare prin aplicarea unui corset poate fi foarte satisfăcător dar inutil dacă corsetul nu poate fi purtat din cauza durerii.

Purtarea corsetului este absolut necesară în timpul pubertăţii, când are loc o creştere acelerată şi trebuie combinat cu kinetoterapie specifică tipului de curbură al scoliozei.

Durata purtării unui corset poate varia mult în funcţie de vârstă şi maturitatea osoasă.

Un tratament de success prin purtarea unui corset este reprezentat de stabilizarea unei curburi cu un grad mare de progresie, până la încetarea creşterii osoase.

În prezent, corsetele Chêneau standard, Chêneau light şi CAD/CAM Chêneau oferă o rată de success cuprinsă între 80-95%.

  • Operaţia

Operaţia este în general recomandată de către medici dacă în ciuda tuturor eforturilor scolioza depăşeşte 50°.

Totuşi, în nici un caz, indicaţia pentru operaţie nu ar trebui să depindă doar de aspectul radiologic. Trebuie să fie prezenţi şi factorii psihosociali. Dacă pacientul cu scolioză nu se simte bine din punct de vedere mental cu deformaţia pe care o are şi de asemenea nu are nici o motivaţie pentru kinetoterapie şi purtarea unui corset, atunci singura soluţie este operaţia.

Operaţia este parţial estetică pentru pacient şi rigidizează coloana vertebrală pe porţiuni mari. De asemenea, pacienţii ar trebui avertizaţi asupra faptului că o corecţie obţinută prin operaţie nu este neeaparat stabilă. După câţiva ani de la operaţie curbura scoliotică se poate reface!