HERNIA DE DISC LOMBARĂ

Ce este hernia de disc ?

Hernia de disc este una dintre cele mai frecvente şi dureroase afecţiuni ale coloanei vertebrale lombare şi este de multe ori însoţită de sciatică (inflamarea, iritarea, compresia sau încarcerarea nervului sciatic, manifestată prin durerea membrului inferior).

Discul intervertebral reprezintă elementul dintre două vertebre care în mod normal se comprimă şi îşi revine la forma iniţială în timpul mişcărilor corpului. Discul este alcătuit la interior de o masă gelationasă (nucleul pulpos) iar la exterior prezintă mai multe inele fibroase.

 

 

 În evoluţia herniei de disc lombare există patru stadii în care nucleul pulpos al discului intervertebral poate hernia. De obicei, hernierea se produce postero-lateral, foarte rar se produce central şi extrem de rar anterior.

 

Care sunt cauzele herniei de disc lombare ?

Cauzele pot fi cumulative: dezechilibru muscular, musculatura slabită, activităţi repetate de ridicare greşită a obiectelor grele, menţinerea frecventă a trunchiului aplecat, hidratarea insuficientă, deficitul în substanţe minerale, oxigenarea insuficientă a ţesuturilor.

De cele mai multe ori discul intervertebral herniază în urma unui proces lung de uzură, cauzat de poziţia incorectă la lucru sau ridicări de obiecte, pe fondul unei musculaturi insuficient pregatită (slabită).

 

Care sunt semnele şi simptomele herniei de disc lombare ?

 • Durerea este primul simptom care se intensifică la strănut, tuse, poziţiile şezând/stâ Intensitatea durerii poate varia iar zonele în care este resimţită durerea depinde de nivelul implicat. Cele mai frecvente hernii de disc lombare au loc între vertebrele L4-L5 si L5-S1 (nervul sciatic) şi mai rar între L3-L4 (nervul femural).
 • Modificări ale poziţiei corpului apar în urma durerii, cu stergerea lordozei fiziologice, corpul fiind uşor aplecat în faţă şi înclinat spre o parte (scolioza protectivă – mecanism de apărare împotriva durerii, favorizează vindecarea prin decompresia nervului şi revenirea discului în poziţia normală).
 • Modificările motorii constau în limitarea mişcărilor la nivelul regiunii lombare şi slăbiciune a muşchilor aparţinând ariei de inervaţie a nervului comprimat, instalarea hipotrofiei musculare, mersul putând fi serios afectat.
 • Modificările senzoriale constau în senzaţii de parestezie, amorţeală, arsuri.
 • Modificări ale reflexelor: modificarea reflexelor rotulian, achilean.

 

Cum se pune diagnosticul de hernie de disc lombară ?

Diagnosticul este stabilit de medic pe baza consultaţiei, a testelor neurologice (fiecare nerv spinal atunci când este iritat oferă informaţii pentru localizarea zonei unde s-a produs hernia de disc ) şi a imaginii de la rezonanţa magnetică (RMN).

 

În ce constă tratamentul ?

Tratamentul herniei de disc lombare poate fi:

 • Conservativ (kinetoterapie, electroterapie, masaj)
 • Steroidal (injecţia epidurală)
 • Chirurgical

Tratamentul conservativ are ca principale obiective diminuarea durerii şi a contracturilor musculare, menţinerea şi ulterior îmbunătăţirea mobilităţii şi a tonusului muscular, învăţarea mişcărilor corporale corecte în cadrul activităţilor zilnice.

În faza acută (primele 2-3 zile) se recomandă: repaus la pat, gheaţă, mers, medicaţie analgezică şi antiinflamatoare.

Ulterior, se pot adăuga proceduri de electroterapie, masaj şi kinetoterapie. Exerciţiile terapeutice nu trebuie să provoace o durere nouă sau să accentueze durerile existente. Trebuie oprite dacă se întamplă astfel. Exerciţiile se introduc treptat, progresând în funcţie de toleranţă. Programul de recuperare trebuie individualizat în funcţie de nivelul la care s-a produs hernierea, durere, pregătirea fizică anterioară îmbolnăvirii, etc.

O altă metodă alternativă şi eficientă de tratament o reprezintă exerciţiile acvatice. Mişcările efectuate în apă sunt mai uşor de realizat, diminuează durerile şi cresc tonusul muscular.

Tratamentul steroidal reprezintă următoarea posibilitate de tratament atunci când tratamentul conservativ nu dă rezultatele aşteptate.

Prin injecţie epidurală (infiltraţie) este introdusă medicaţie steriodală (ser cortizonic, puternic antiinflamator, care calmează inflamaţia rădăcinii nervoase care a fost comprimată) în spaţiul epidural (spaţiul care înconjoară măduva spinării).

Efectul infiltraţiei poate apărea imediat sau după una-două săptămâni şi este de durată. După infiltraţie este indicat să se aplice gheaţă în primele 24 de ore, să se evite mişcările de aplecare, răsucire, ridicare de obiecte grele şi să se întrerupă tratamentul prin masaj, electroterapie şi kinetoterapie timp de 2-3 zile.

Tratamentul chirurgical este indicat atunci când:

 1. Sunt prezente semne neurologice accentuate cu pareze motorii şi senzoriale (lipsa mişcării şi a simţului), cu alterarea gravă a mersului şi tulburări sfincteriene (incontinenţă urinară).
 2. Tratamentul conservativ şi cel steroidal au eşuat.

Operaţia poate consta în:

 • Discectomie (se îndepartează segmentul de disc herniat)
 • Hemilaminectomie (se îndepartează o parte a arcului posterior a laminei vertebrale – componenta osoasă a vertebrei)
 • Fuziune osoasă (se imobilizează un anumit segment al coloanei vertebrale)

Rezultatele postoperatorii sunt diferite la fiecare pacient. De obicei, nu se pune problema unei greşeli medicale în timpul operaţiei. Adevărata problemă o reprezintă răspunsul organismului după operaţie (formarea de cicatrici şi aderenţe care încarcerează nervul/nervii implicaţi), diagnosticul eronat (cauza durerilor nu este cea discală ci sindromul de muşchi piriform, disfuncţia articulaţiei sacroiliace, spondiloza, spondilita anchilozanţa, boli ale organelor interne) şi, de cele mai multe ori, neglijarea recuperării postoperatorii (recuperarea este foarte importantă pentru prevenirea reîmbolnăvirilor, redresarea poziţiei corpului, refacerea mobilităţii, tonifierea musculară şi stabilitatea vertebrală).